söndag, februari 01, 2009

Snö och Vanity fair

Nu har den sista köldknäppen kommit till Skåne. Efter månader av bar mark är det nu ett tunt, tunt lager snö som antagligen lär tina bort inom någon dag (eller möjligtvis timme). Det är bara passa på å njuta av "vintern".





Igår såg jag Vanity Fair, en mycket bra film med ett brett spektrum av kända skådespelare, bland annat Reese Witherspoon, Gabriel Byrne, Rhys Ifans och Jonathan Rhys Meyers. Det handlar om ett England under koloniernas tid, kriget mot Napoleon, och den sociala leken som försiggick bakom stängda dörrar i Englands aristokrati. Det fanns dem som var sociala klättrare, som tog sig från ett stånd till ett annat genom att köpa titlar och gifta sig rikt. Sen fanns det Becky Sharp, dottern till en fransk operasångerska. Hon var en 'social mountaineer'.

Denna film är en nyans modernare än de vanliga kostymdramer, både i tidsålder och i folks beteenden och påminner mer om Borta med vinden (utan den tramsige Scarlett) än om Stolthet och Fördom, men den är ändå ett kostymdrama i all bemärkelse. Vi får följa Becky Sharps liv och de omständigheter som alla hennes val för med sig. I vissa bemärkelser är den romantisk och fin, i andra är den bitterljuv och sorglig. Skådespelarinsatserna är utmärkta, dialogerna snabba och eftertänkta... Allt som allt får den fyra aristokrater av fem möjliga.

Inga kommentarer: