torsdag, februari 26, 2009

Phet-tisdag och observationer om Lund

Jo, det har ju varit fettisdag i tisdags (eller phet-tisdag för oss gangstrar) och dagen till ära hade jag picknick vid Lunds domkyrka bestående av kaffe och semla. Det var en mycket mysig vårdag, solen lyste och himlen var blå, fåglarna kvittrade och domkyrkan var... gammal. För er som inte vet riktigt vad den är kan ni gå in och kika här. Som ni ser är den jättestor och jättegammal. Den har till och med katakomber med gamla gravar och figurer från vikingatiden. Det ni!


Var var jag? Jo, det fikades litet och njöt av våren, och under tiden hann jag också reflektera litet över Lund som stad. Som ni säkert förstår är Lundaborna rätt så akademiska och snittet på förstagångsföderskor är här högst i hela landet. Folk går omkring med Clark Kent-glasögon och flugor och är sånna förståsigpåare. Lund vill också gärna göra sig känd som en internationell studentstad. De har affärer med tidningar från hela världen och är allmänt metropoliska. Lund tror helt enkelt att de är bäst. Till och med Lunds lodisar har hybris. Häromdagen såg jag en lodis rota igenom soporna i märkesjeans, fräsh dunjacka och bakåtvänd keps. Jag skämtar icket!


En annan observation om Lund är att det är helt omöjligt att köra bil inne i staden (allmänt känt fakta) så istället tar folk cykeln över allt. Men för att ni norrbottningar ska förstå vad det innebär måste jag nog klargöra skillnaden mellan att cykla i norrbotten och skåne... Här nere för människor fram sina cyklar som om de vore motorfordon, de cyklar alltså på vägen mitt bland bilarna och använder händerna som blinkers. På vissa ställen finns det även cykelfiler, och dessa har till och med egna rödljus. Så pass sofistikerat är det. Och går man på fel stig kan man hipps vipps bli påcyklad, så det gäller att hålla koll.


Men skälet till att folk cyklar överallt i skåne har ju mycket att göra med att det är så korta avstånd. Vore det tre mil till närmaste korvmoj tror jag nog inte någon tar cykeln, om det nu inte är återvändsgränder och enkelriktat hela vägen dit. Men då måste ju bara stadsplaneraren skjutas...

/F over and out

Lund är en konstig stad.

5 kommentarer:

Martina sa...

Metropolitiska. ;) (Kaka?)

Har du inte varit ner i källaren i Lunds domkyrka och tittat på jätten Finn? Han står där.

Arina sa...

Jag är faktiskt född i Lund men har till min stora sorg aldrig sett staden. Nåja, det är väl inte för sent än, men av någon anledning tror jag inte det blir av.

På ett tidigare jobb skulle vi besöka Lund under en studieresa men alla ville åka till Danmark i stället och köpa öl och vin, och förstås besöka ett danskt bibliotek.

Fia sa...

*ger Martina kaka*

Jo, jag och jätten Finn är jättebundis. Det var det jag menade med figurer från vikingatiden... =)

Arina: Jag förstår egentligen varför man hellre åker till Danmark, Lund är mysigt men jag tror Danmark är roligare... Det beror iofs på vad man är ute efter också.

Btw, om du någonsin kommer på att du vill till Lund tycker jag vi ska träffas över en kopp kaffe.

Arina sa...

Om jag någonsin får råd att åka till Lund så träffar jag dig gärna över en kopp kaffe.

Just den Danmarksresan var inget vidare. Vi tillbringade den mesta tiden med att vänta. Först på vår guide som gjorde så vi missade färjan. Sedan på färjan. Efter biblioteksbesöket fick vi vänta på maten. Sen rusade jag gatan fram i jakt på någon som kunde sälja fläsksvålar till mig. Det var nämligen mycket svårare att hitta än öl och vin. Sedan på färjan igen. Jag var på det hela taget mycket besviken, men jag fick mina svålar i alla fall.

Fia sa...

Tillåt mig säga... usch. =)