lördag, januari 31, 2009

I, Robot

Året är 2035. Polisen Del Spooner utreder ett mystiskt mord av vännen Dr Alfred Lanning, en av två delägare i ett multimiljardföretag, United States Robotics (USR), som tillverkar vardagsrobotar som är designade att vara personliga assistenter till människor. Som motståndare till robotar har Spooner svårt att acceptera att robotar skulle vara helt säkra, och när det visar sig att en av Lannings robotar själv kan vara skyldig till mordet på Lanning börjar Spooner utreda företaget. Enligt USR är alla robotar programmerade med tre lagar som är designade så att de under inga omständigheter skall kunna skada människor; 1: they cannot harm a human being or, through inaction, allow a human being to come to harm. 2: they must do whatever they're told by a human being as long as such orders don't conflict with law one. 3: they have to defend themselves as long as such defense doesn't conflict with laws one or two.

Nu är alltså frågan, är det ett enkelt programmeringsfel som ligger till grunden för mordet, eller är det i själva verket så att robotarna har börjat få en egen vilja?


I, Robot tar upp många frågor som jag tycker är intressanta att fundera på. För det första; Fenometet "Ghost in the mashine". Kan en dator växa utöver dess kretsar och synapser och forma egna logiska funtioner som liknar mänskliga känslor? För det andra; Om en dator tänker som en människa, beter sig som en människa och på övriga sätt kan sägas vara lik en människa, skall vi då inte behandla den som en sådan? Jag tycker om filmer som man kan återknyta till kända teorier, som Asimovs Tre lagar. Det visar att det finns en större tanke bakom filmen än bara underhållningen.

När det "boils down" till underhållningen så är filmen helt klart sevärd. Den är actionspäckad, bländande snyggt gjord, fylld av Will Smiths typiska kaxiga kommentarer och med en understory om Spooners som ger filmen ett djup. Roboten Sonny som kan tänka och känna som människor ger filmen den där varma och hjärtlig känslan. Jag börjar önska att jag hade en egen Sonny som kunde ta hand om mig... Sen tycker jag också om de futuristiska detaljerna, främst Spooners bil. Skulle gärna ha en bil jag inte behövde köra själv, då kunde man ju sminka sig på väg till jobbet utan problem.

Jo, sen så har filmen en söt katt också. Extrapoäng där!

Denna film får fyra robotar av fem möjliga.

Inga kommentarer: