onsdag, januari 28, 2009

En Geishas Memoarer

Chiyo, en fiskardotter, säljs till en geisha i Kyotos berömda tehus där hon kastas in i en omtumlande värld av kvinnlig makt, rikedom och intrigerande. I början är det tänkt att Chiyo skall gå i skolan för att lära sig bli en fin dam, men efter flera flyktförsök som misslyckas och efter ständig smutskastning från den avundsjuka geishan Hatsumomo döms Chiyo till ett liv i träldom.

En dag smiter Chiyo ut på staden där hon träffar en snäll man, Ordförande Tanaka, som bjuder henne på isglass och muntrar upp henne. Efter den dagen så inser Chiyo att det hon egentligen vill är att bli en del av Ordförandets värld - att få bli en geisha. Men åren går och medan hennes väninna Pumpan går från flickskolan till att bli lärling hos geishan Hatsumomo så är Chiyo kvar i tehuset och putsar skor.
När tehusets "moder" börjar bli gammal och överväger vilken ung kvinna hon skall lämna över tehuset till vaknar en gammal maktkamp till liv mellan de äldre geishorna Mahema och Hatsumomo som båda är för gamla för att själva ta över tehuset. Mahema vet att om Pumpan väljs till ny moder så kommer Hatsumomo styra Pumpan som en marionett - därför beslutar hon sig att ta sig an Chiyo och lära upp henne till en bättre geisha än Pumpan. Chiyo som missat år av inlärning till geishayrket måste nu lära sig allting på kort tid för att bli vald till ny moder. Kommer hon klara det..?

Denna film kom ut 2005, å trots att den verkligen är en film i min klass har jag bara aldrig kommit mig för att se den. Hur som helst så gjorde jag nu slag i saken - och tur var väl det! Det är en välberättad historia fylld av vackra scener, rörande drama och uuuunderbara kimonos!
Chiyo som person är en härlig karaktär. Hon tar sin bestraffning gång på gång, men samtidigt blir hon aldrig kuvad. Istället blir hon bara mer beslutsam om att lyckas i livet, och jag blir mer beslutsam om att tycka om henne.
Det här är en film för dem som gillar romantik, men även för dem som njuter av vackra naturscener och som tycker om att insupa den japanska kulturen. För att efterapa M och gänger ger jag den fem kimonos av fem möjliga.

Inga kommentarer: