måndag, juli 03, 2006

v för vendetta

tänkte slå ett slag för den underbara och briljanta filmen "v för vendetta", som jag sett för andra gången nu. it's a must-see!

filmen är en tankeställare utan dess like som öppnar möjligheterna för oliktänkande, får en att ifrågasätta vad som egentligen är rätt och fel, samtidigt som den tar upp dagsaktuella termer som terrorism, diktatur, massförstörelsevapen och liknande. v´s monolog i början är omöjlig att hänga med på, men sluta inte se filmen på grund av den scenen utan fortsätt så ska du se att det är en del utav en stor plan, en briljant uttänkt handling som verkligen psykar dig från början till slut.

om ni inte vill ha handlingen avslöjad för er nu bör ni med ens se filmen, och sedan självklart logga in här igen och läsa om detta. nyfiken? just do it! :)

det jag gillar med filmen mest är hur händelserna hela tiden stegrar sig och man får reda på saker och ting bit för bit. den är varken enkel eller svår att förstå, men det går att tolka filmen på så många olika sätt. på ytan så är dock symbolismen mellan kansler sutler och führern hitler är slående, samtidigt som den maskerade v på många sätt påminner om din every-day-hero. tittar man bara på ytan verkar det rätt så enkelt, men desto längre in i filmen man kommer desto mer invecklad blir historien.

när ploten om institutionen larkhill uppbådat sig och man upptäckt hur korrupt landet är, och när man får reda på att det är v själv som torterat evey. då börjar det bli svårt att veta vem som är den verkliga terroristen. v eller regeringen? vem ska man lita på? varför gör v så? var han inte "the good guy"? finns det ens någon "good guy"?!

tortyren får mig först att känna sympati med evie och avsky mot regeringen, man ser hur hon lider och vill verkligen vara arg på v efter det. - men det går inte, inte då v gjorde det för att få henne att se sig själv som den hon verkligen var, att hon hellre ville dö än att bistå diktaturen. när hon visste det så behövde hon inte vara rädd längre, för hon var "fri".

för många så är det svårt att omvärdera sådana här saker, eftersom "det är så FEL", och "v är inte bättre än de andra efersom han använder våld som ett medel för att nå sitt mål".. ska sanningen fram så är det inte ett lätt ställningstagande att göra, men vågar man öppna sig för att bara ta en funderare, väga fakta fram och tillbaka... vågar man unna sig rätten att bilda en egen åsikt och stå fast vid den, kan man upptäcka att inte bara har filmen ett viktigt budskap, utan den har även en pedagogisk uppgift.

jag gillar saker som får en att tänka till. filmer, böcker, udda saker som får en att kliva ut ur sin bubbla och våga prova andras världsbilder ett tag. jag vill gärna tro att jag är en sån människa som vågar omfamna nya idéer och ändra uppfattning om både mig själv, andra och samhället om det verkar rimligt. lord knows, jag har träning på det.

därför tycker jag det är viktigt att se v för vendetta. med all säkerhet kommer det här bli en sån där film som dom om några år från nu visar i skolorna i undervisande syfte. inte minst för att visa människor att regeringar också kan ljuga. det får en att börja fundera. bör man tro på allt som man får höra, läsa och som medierna försöker pumpa i oss? vem är det egentligen som försöker bestämma hur vi skall uppfatta verkligheten?

när allt kommer till kritan så kan ingen annan än vi själva säga vad som är rätt och fel för oss, och filmens sensmoral är att vi bör skydda våra grundläggande fri- och rättigheter. och inte vara rädda utan stå upp för det vi tror på.

det tycker jag är briljant.

/feejay

Inga kommentarer: